Raziskovanje znakov Cushingovega sindroma

Nihče ne želi, da bi bil njegov štirinožni prijatelj osumljen Cushingovega sindroma. Če pes kaže podobne simptome kot naši glavni osumljenci, morate zadevo dodatno raziskati. 

Rehabilitation through treatment

Irrespective of the cause of Cushing's, the result is always the same - more cortisol is produced than is actually needed by the body. This results in the slow development of a combination of clinical signs that are associated with the condition.

Imate vprašanja? Tukaj je nekaj najpogostejših vprašanj z odgovori o stanju vašega psa

Znaki in simptomi

Opazni znaki Cushingovega sindroma so zelo podobni tistim, ki so povezani s procesom staranja, zato ga je težko diagnosticirati in kasneje spremljati.

Najbolj opazni znaki Cushingovega sindroma vključujejo;

  • Prekomerno uriniranje z možno inkontinenco
  • Povečano pitje (pretirana žeja)
  • Povečan apetit
  • Pretirano sopenje tudi med počitkom
  • Izguba in šibkost mišic
  • Letargija
  • Okužbe sečil (cistitis)
  • Debelost v predelu trebuha (Pot – belly)
  • Neenakomerno izpadanje dlake, ponavljajoče se okužbe kože

Ko veterinar sumi na Cushingov sindrom, bo opravil preiskave krvi za potrditev diagnoze.

Koncentracija kortizola v krvi čez dan močno niha tako pri zdravih psih kot pri psih s Cushingovim sindromom. Zato diagnoze ni mogoče potrditi le z eno meritvijo kortizola. Dva testa, ki se najpogosteje uporabljata za potrditev diagnoze Cushingovega sindroma se imenujeta ACTH stimulacijski test in test supresije z nizkim odmerkom deksametazona. Morda bo treba opraviti oba testa.

Trilostan

Zdravilna učinkovina v zdravilu je trilostan. Trilostan je kratko delujoča učinkovina, ki jo je potrebno dajati vsak dan za nadzor kliničnih znakov.

Priporočljivo je, da dajete zdravilo zjutraj, skupaj s hrano, da se lažje absorbira; to prav tako omogoča veterinarju, da ob primernem času izvede teste monitoriranja.

Stopite v stik z veterinarjem. Naslednji dan NE dajte dvojnega odmerka.

Zdravljenje

Večina psov potrebuje vsakodnevno jemanje zdravila, do konca življenja. Cushingovega sindroma se ne da pozdraviti, lahko se ga uspešno obvladuje z zdravilom.

Klinični znaki Cushingovega sindroma kot so letargija, povečano pitje, povečan apetit in uriniranje se hitro izboljšajo, pogosto v prvih dveh tednih zdravljenja. Kožne spremembe kot so izpadanje dlak in povečan trebušček pa potrebujejo tudi 3 do 6 mesecev, da pride do izboljšanja.

Spremljajte napredek svojega psa s prilagojenim dnevnikom zdravljenja.

 

Da. Pomembno je, da s psom ponovno obiščete veterinarja, da oceni stanje in opravi kontrolne preiskave na 10.dan, 4.teden in 12. teden zdravljenja in nato vsake 3 mesece.

Če se psu med zdravljenjem stanje kadar koli poslabša, prenehajte z zdravljenjem in se čim prej posvetujte z veterinarjem.

Večina psov dobro prenaša trilostan. Če se pri psu med zdravljenjem pojavijo kakršni koli znaki bolezni, vključno z letargijo, bruhanjem, drisko in anoreksijo, takoj prekinite zdravljenje in čim prej kontaktirajte svojega veterinarja.

Če ste zaskrbljeni za zdravje vašega psa,se takoj posvetujte z veterinarjem.