Preiskava Cushingovega sindroma

Cushingov sindrom je motnja, ki resno vpliva na zdravje, vitalnost in videz vašega psa. Poznan kot hiperadrenokorticizem ali Cushingova bolezen, je ena najpogostejših endokrinih motenj, ki se pojavlja predvsem pri srednje starih in starejših psih.

Psi s Cushingovim sindromom proizvajajo prekomerne količine kortizola – pomemben hormon, ki pomaga uravnavati telesno presnovo. To ima lahko škodljive učinke na druge organe in sposobnost telesa, da se samouravnava.

Preiskava kortizola

Kortizol proizvajata dve majhni žlezi, ki se nahajata ob vsaki ledvici, in se imenujeta nadledvični žlezi. Hormon, imenovan ACTH, nadzoruje proizvodnjo in sproščanje kortizola iz nadledvičnih žlez. Sam ACTH proizvaja hipofiza – žleza v velikosti graha, ki se nahaja na bazi možganov.

Koncentracija kortizola v krvi zdravega psa se spreminja glede na nihanje potreb telesa po kortizolu. Tako se na primer proizvodnja kortizola v nadledvičnih žlezah poveča v obdobju stresa ali bolezni. Ko se obdobje stresa konča, se koncentracija kortizola v krvi vrne v normalno stanje.

Cushingov sindrom, ki ga povzroči tumor v hipofizi

Kot je omenjeno zgoraj, se hipofiza nahaja na bazi možganov in je odgovorna za proizvodnjo ACTH, ki sproži proizvodnjo kortizola v nadledvičnih žlezah.

Pri večini psov s Cushingovim sindromom (80 %–85 %) se v hipofizi razvije majhen tumor. Večina teh tumorjev je benignih ali nerakavih – kar pomeni, da ne invadirajo bližnjega tkiva ali se širijo na druge dele telesa in so manjši od 1 cm.

Celice tega tumorja proizvajajo prekomerne količine ACTH, kar vodi v prekomerno proizvodnjo kortizola.

Cushingov sindrom, ki ga povzroči tumor v nadledvični žlezi

Pri preostalih 15 %–20 % psov Cushingov sindrom povzroča tumor na eni (ali zelo redko obeh) nadledvičnih žlezah. Če Cushingov sindrom povzroči tumor nadledvične žleze, je prisotno večje tveganje, da je tumor rakav, zato vam lahko veterinar ponudi teste, da ugotovi, katera vrsta tumorja je prizadela vašega psa.

Rehabilitacija skozi zdravljenje

Ne glede na vzrok za Cushingov sindrom je rezultat vedno enak – proizvede se več kortizola, kot ga telo dejansko potrebuje. To povzroči počasen razvoj kombinacije kliničnih znakov, ki so povezani s tem stanjem.

Na voljo je zdravljenje, ki se bori proti prekomerni proizvodnji kortizola in za večino psov je prognoza zelo dobra. Kljub temu, da so psi ob diagnozi pogosto starejši, ob uspešnem zdravljenju obstaja veliko poročil o psih s Cushingovim sindromom, ki živijo dolgo in srečno življenje.

Težko je vedeti, ali Cushingov sindrom našim hišnim ljubljenčkom povzroča bolečine. Če se po nasvet obrnemo na ljudi, bolečina ni navedena kot pogost klinični znak. Vendar pa so nihanje razpoloženja, kot sta občutek depresije ali tesnobe, znani znak Cushingovega sindroma pri ljudeh.

Ker nam hišni ljubljenčki ne morejo povedati, kako se počutijo, je pomembno, da v primeru suma na Cushingov sindrom ukrepamo tako, da zmanjšamo njegove negativne vplive.

Pri večini psov ni tumor tisti, ki povzroči spremembo v vedenju ali videzu vašega psa – največji vpliv ima povečanje kortizola.

V zelo redkih primerih se lahko tumorji hipofize razširijo na več kot 1 cm. Čeprav je malo verjetno, da bodo napadli bližnje tkivo, lahko pritiskajo na možgane. To lahko povzroči znake, kot so nemirna hoja, kroženje in v skrajnih primerih krče in slepoto. Vendar morate vedeti, da so takšni primeri zelo redki in priporočamo, da se pogovorite s svojim veterinarjem, če vaš pes začne kazati katerega od teh znakov.

Če se pri vašem psu ugotovi, da ima tumor v nadledvični žlezi je v tem primeru pojavnost rakavega tumorja večja v primerjavi s tumorjem hipofize.

Sumite Cushingove simptome?

Detektivka Ivana Lead je pridobila dokaze o Cushingovih simptomih. Oglejte si zaslišanja Cushingovih osumljencev, kot so Leaky Larry, Greedy Gus in drugi o njihovih simptomih.

Raziščite simptome