Odkrijte izboljšanje pri vašem psu

Spremljanje vašega psa s Cushingovim sindromom in njegove reakcije na zdravljenje z zdravilom je težko. Ta stran pojasnjuje, zakaj je pomembno spremljati zdravljenje vašega psa in kako lahko pomagate.

Spremljajte Cushingov sindrom pri vašem psu

Veterinar bo odmerek zdravila prilagodil vam in potrebam vašega psa. Psa morate skrbno spremljati, zlasti v zgodnjih fazah zdravljenja, dokler ni določen pravilen odmerek.

Pri vsakem monitoring pregledu vaš veterinar poskrbi, da vaš pes prejema pravi odmerek za obvladovanje simptomov in poskrbi, da ne kaže znakov prejemanja prevelikega odmerka.

Ko je veterinar zadovoljen z napredovanjem vašega psa ga morate za redno spremljanje obiskati vsake tri mesece, da lahko po potrebi prilagodi odmerek.

Raziščite odziv vašega psa na zdravljenje

Zelo pomembno je, da veterinar jasno razume, kako se vaš pes odziva na zdravljenje in da se njegovo stanje izboljšuje skladno s pričakovanji. Veterinar se mora tudi prepričati, da pes med zdravljenjem ne kaže nobenih znakov slabega počutja.

Veterinarju lahko pomagate pri spremljanju vašega psa tako, da beležite njegove simptome. Če se pri psu med zdravljenjem pojavijo kakršni koli znaki bolezni, vključno z letargijo, bruhanjem, drisko in izgubo apetita, takoj prekinite zdravljenje in čim prej stopite v stik s svojim veterinarjem.

Tukaj lahko prenesete klinični seznam za spremljanje napredka vašega psa s Cushingovim sindromom

Določanje odmerka

Da bi veterinarju pomagali določiti ustrezen odmerek zdravila je Royal Veterinary College v Londonu razvil uporabna orodja za spremljanje, ki vam pomagajo, da se osredotočite na najpomembnejša področja Cushingovega sindroma pri psu. Nenehno in dosledno spremljanje je ključnega pomena za določanje pravega odmerka za vašega psa in povrnitev njegovega zdravja.

Ker so klinični znaki (simptomi) Cushingovega sindroma ključni za spremljanje je bilo orodje Cushing klinična ocena razvito tako, da preprosto beležite in spremljate najpomembnejše simptome. Priporočljivo je, da rezultat izpolnite pred vsakim obiskom veterinarja in z njim delite rezultate.

V nekaj tednih po začetku zdravljenja bi morali opaziti izboljšave pri psu. Vendar pa je normalno, da traja nekaj mesecev, dokler ne opazite izboljšav vseh simptomov Cushingovega sindroma pri psu.

Spodaj si oglejte časovnico izboljšav:

Pred zdravljenjem

Tri mesece zdravljenja

Fotografije © Carlos Melian

Devet mesecev zdravljenja


Izboljšanje kakovosti življenja:

Zdravljenje Cushingovega sindroma vašega psa izboljša kakovost življenja za psa in posledično za vas. Vprašalnik CushQoL-pet meri kakovost življenja vas in vašega psa in lahko pomaga prepoznati področja potencialnih izboljšav.

Vprašalnik lahko pokaže postopno izboljšanje kakovosti življenja tekom zdravljenja, zato je priporočljivo, da vprašalnik izpolnite vsake tri mesece in te informacije posredujete veterinarju.

Kliknite tukaj za prenos QoL vprašalnika

Profesor Stijn Niessen razloži, zakaj morate izpolniti vprašalnik o kakovosti življenja.

Pregled krvnih preiskav

Čeprav so simptomi psa pri spremljanju ključnega pomena, so za potrditev pravilnega odmerka zdravila potrebni tudi krvni testi. Rutinske krvne preiskave je treba opraviti na četrti teden, 12. teden in nato vsake tri mesece po začetku zdravljenja.

Poskrbite, da psu še naprej dajete predpisani odmerek zdravila tudi potem, ko pri psu opazite izboljšanje simptomov. Zdravilo bo omejilo prekomerno proizvodnjo kortizola, vendar psa ne bo ozdravilo.

Spremljanje psa je ključnega pomena in redni pregledi, ki jih izvaja veterinar, bodo zagotovili, da bo vaš pes še naprej deležen najboljše možne oskrbe.

Zaslišanje v primeru Cushinga

Detektivka Lead je videla vse, ko gre za pogosto zastavljena vprašanja (FAQ) o Cushingovem sindromu. Raziščite pogosta vprašanja o Cushingovih simptomih, zdravljenju in več.

Raziščite pogosta vprašanja